Tälle päivälle

6. helmi, 2019

Pääsin tänään sairaalasta. Oli rankka parin viikon reissu. Jalkaterää jouduttiin amputoimaan vähän lisää, mutta nyt alkaa elämä voittamaan, kun kuume on poissa ja antibioottihoitoa voidaan jatkaa tabletein laskimotipan jälkeen. Voimat ovat kuitenkin vähissä ja päätinkin laittaa tähän yhden laulun, joka kertoo tämän hetkisistä tunnoistani. Herra teitä kaikkia siunatkoon. 

https://www.youtube.com/watch?v=3mnDAb53hx8

ETUSIVU

17. tammi, 2019

Törmäsin tänään vanhaan kirjoitukseeni jossa kerroin uskoon tulostani. Laitan sen nyt sivulleni luettavaksi, kun mitään uutta en lupauksistani huolimatta ole jaksanut tänne kirjoittaa (miten voikaan ihminen olla näin heikko ja voimaton?). 

Omat vanhempani eivät kotona puhuneet meille lapsille hengellisistä asioista. Isä tosin vuosien karttuessa rupesi käymään jumalanpalveluksissa isompina kirkkopyhinä ja joskus muulloinkin. Vanhempani kuitenkin vaativat, että minäkin kävisin rippikoulun, vaikka olinkin nuorena jumalankieltäjä. Muistan kuin eilisen päivän, kuinka pilkallisesti suhtauduin uskonasioihin ja kuinka säälin uskoon huiputettuja ihmisiä. Kaksi vuotta sain lykättyä rippikouluun menemistä, mutta sitten vanhempien painostuksesta menin ja keksin myös hyvän syyn mennä: todistaisin siellä kuinka ristiriitainen kirja Raamattu oli (Näin jälkikäteen ihmettelen mistä oli mieleeni tullut vakaumus Raamatun ristiriitaisuuksista, kun en ollut koskaan Raamattua edes avannut). No, elettiin vuotta 1971, kesällä täytin 17 vuotta ja ymmärsin elämästä jo kaiken, tai ainakin melkein. Nyt piti lukea vielä muutama sivu Raamatusta osoittaakseni sen olevan täynnä ristiriitoja ja satuja.  Niinpä otin kirjahyllystä vanhempieni vihkiraamatun, avasin summamutikassa sen ja ryhdyin lukemaan (tarkoituksena paljastaa ihmisille Raamatun typerät sadut ja valheet).

En osaa selittää mitä minulle tapahtui heti ensimmäisenä iltana, kun luin Raamattua. Joku evankeliumeista se oli, jossa Jeesusta sanottiin syntisten ystäväksi ja hän paransi kauan sairaana olleen ihmisen. Lukemani kohta sai minut 'aivan valtoihinsa' ja seuraavina päivinä luin sivukaupalla Raamattua. Kun pari kuukautta oli kulunut aloin kokea olevani syntinen ihminen. Raamatussa paikka toisensa jälkeen osoitti, että olin syntinen ja paljon Jumalaa vastaan rikkonut. Siinä välissä olin päässyt ripillekin 30.5.1971 ja siellä alttarilla rukoilin ihan vakavissani ja tosissani Jumalaa. Minulla oli vain yksi pyyntö: anna minulle minun syntini anteeksi. Mutta en saanut rauhaa ja aloin pelätä kohtaloani, sillä Raamatussa näytti joka sivulla olevan kirjoitettuna tuomio minulle: "Ihmisille on määrätty, että kerran heidän on kuoltava, mutta sen jälkeen tulee tuomio."

Sitten tapahtui ihmeellinen asia. Pikkuveljeni tuli uskoon ja lähdin hänen kanssaan KRS:n järjestämille nuorisopäiville Tampereelle. Istuin siellä Aleksanterin puistossa ja kuuntelin, kun joku luki raamatunpaikkoja. Niitä kuunnellessani aivan yhtäkkiä 'näin', että kaikki syntini oli pantu Jeesuksen päälle ja Hän kuoli niiden tähden ristillä. Voi mikä riemu ja rauha valtasi sisimpäni sillä hetkellä; Jumala on antanut kaikki syntini anteeksi, koska Jeesus on sovittanut ne ristillä. Oli 17.7.1971. Näin tulin uskoon, mutta luulen, etten osaa kertoa sitä kovinkaan ymmärrettävästi. Jokaisella lienee aivan omanlaisensa pelastuskokemus, mutta tätä tietä kulkevilla yksi kokemus on yhteinen: he ovat saaneet syntinsä anteeksi.

ETUSIVU

26. joulu, 2018

Luin aamulla Matteuksen tallentamaa Jeesuksen puhetta opetuslapsilleen; itse asiassa neljää jaetta jäin tutkimaan (Mt. 5:3-6). Näillä sanoilla alkaa Jeesuksen opetus, jakso jota kutsutaan 'vuorisaarnaksi'. Alkutekstissä nämä autuaaksijulistamiset ovat ylevässä, runollisessa muodossa, mutta omallakin kielellämme ne saavat lukijan haltioitumaan, tai sitten ne jäävät lähes mitään sanomattomiksi ja merkityksettömiksi lausahduksiksi.

Autuaaksijulistuksessaan Jeesus ytimekkäin ja selvin sanoin lupaa niille, joilla ei mitään ole, kaikkein suurinta mahdollista hyvää. Tämä jakso vastaa kysymykseemme: ”Kuka pääsee Jumalan valtakuntaan?” Kuulummeko heihin?

Köyhät pääsevät. Tässä köyhällä ei tarkoiteta sosiaalista tai taloudellista asemaa vaan ihmisen sisäistä suhdetta Jumalaan. VT:ssa on monia asiaa koskevia ilmoituksia. Köyhä on täydellisesti riippuvainen Jumalasta ja Hänen uutta luovasta voimastaan ja pelastuksesta. Köyhä ei vetoa luonnonlahjoihinsa tai hyviin ominaisuuksiinsa, jotka monelle muodostuvat esteeksi -ei avuksi- käydä ahtaasta portista sisälle. Köyhä panee koko luottamuksensa Jumalaan ja tunnustaa sen.

Murheelliset pääsevät, jotka surevat pahuuttaan ja murehtivat maailmassa vallitsevaa kärsimyksen ja kuoleman valtaa. VT:n ennustukset lupaavat, että Herran Voideltu tulee vapahtamaan ja lohduttamaan heidät iankaikkisella lohdutuksella (Esim, psalmit ja Jes. 61).

Hiljaiset pääsevät. Maan hiljaiset ovat niitä Jumalan ja ihmisten edessä nöyriä, jotka eivät itsestään korkeita ajattele, eivät kovaäänisesti esitä omia vaatimuksiaan eivätkä pidä kiinni omista itsekkäistä oikeuksistaan vaan "ovat valmiit kulkemaan sen toisenkin virstan matkan".

Vanhurskauden nälkäiset ja janoiset pääsevät. He etsivät ja kaipaavat Jumalan pelastusta ja Hänen valtakuntansa ilmestymistä. ”Nälkäiset Hän on täyttänyt hyvyyksillään, mutta rikkaat lähettänyt tyhjinä pois”

Nämä neljä autuaaksijulistusta ovat erityisellä tavalla paradoksaalisia siksi, että Jeesus sanoo ihmisiä autuaiksi sen perusteella, mitä heiltä puuttuu. Huomaammeko tämän? Ei mainita hyveitä vaan ainoastaan murtunut mielenlaatu, joka panee kaiken luottamuksensa ja toivonsa yksin Jumalaan. Ja tätä julistaa itse Israelin ja pakanain Toivo, Jeesus Kristus, jonka sanat eivät koskaan katoa. ”Minä valvon sanaani ja toteutan sen.

ETUSIVU

17. loka, 2018

Teos ”Katso, Jumalan Karitsa” on Juurikasvu-kustannuksen kustantama 2005. Siihen on koottu useamman veljen tekstejä (Aitomaa-Lievonen-Pyykkönen-Malk-Peltola-Suihkonen).

Tässä muutama poiminta kirjasta:

 

"Tämän ajan kristillisen julistuksen erityispiirteenä ja ongelmana on, että
ihmisille tarjotaan usein evankeliumin sijasta opetusta, joka etäännyttää
ihmisiä Kristuksesta ja hänen sovitustyöstään ja siirtää uskon kohteen
Jeesuksesta johonkin muuhun, esimerkiksi kokemuksiin tai opillisiin
sivuasioihin"
(Per-Olof Malk, s.7).

[ops, rivitys ei näytä toimivan, mutta teksteistä ei ole poistettu sanoja] Järkyttynyt

"Ensimmäinen askel herätykseen johtavalla tiellä on nöyrtyminen
kaikkivaltiaan Jumalan edessä. On armoa, kun Jumala johdattaa sille
paikalle"
(Matti Pyykkönen, s.37).

"Jos uskotaan ja opetetaan, että Raamattu ei ole Jumalan sanaa, jumalallisen
ilmoituksen lähde, on selvää, että silloin ei juuri puhuta tai edes voida
puhua Jumalan pyhyydestä. Silloin ihminen ja ihmisen järki tulee ylimmäksi
auktoriteetiksi. Samalla klassinen kristinusko muuttuu
yleisuskonnollisuudeksi ja humanismiksi"
(Paavo Suihkonen.s.63)."On totta, että kristillinen usko ei ole ensisijaisesti etiikkaa, mutta emme voi kuitenkaan Raamatun perusteella erottaa uskoa ja Jumalan tahdon mukaista elämää toisistaan" (Paavo Suihkonen, s.73).

"Kun olemme päässeet osallisiksi Jumalan armosta, armo ALKAA UUDISTAA JA MUUTTAA MEITÄ SEKÄ SISÄISESTI ETTÄ ULKONAISESTI kohti Kristuksen kaltaisuutta. Tätä koko elämän kestävää muuttumista kutsutaan elämänvanhurskaudeksi. Muutos ei tapahdu ihmisvoimin, vaan sen saa aikaan Kristus (1.Kor.1:30). Vasta Kristuksen tullessa uskovat muuttuu täysin Herransa kaltaiseksi"(Olavi Peltola, s.104).

"Voimakkailla persoonallisuuksilla on vaikutusvaltaa.Näiden ympärille syntyy puolueita, ja näin on Kristus jaettu. Tämä kehitys alkoi jo Paavalin päivinä. Jokainen pitää omaa ”totuuttaan” muiden käsitykset syrjäyttävänä. Jos Paavali kiitti Jumalaa siitä, ettei ollut kastanut kuin Grispuksen ja Gaiuksen sekä Stefanaan perhekunnan (1.Kor.1:13-17), niin miksi kristikunta on saanut aikaan esimerkiksi eri kastetavoista kristittyjä erottavan asian? Onhan käytäntö kuitenkin selvästi osoittanut sen, että aito hengen yhteys voi olla jopa täysin riippumaton erilaisista käsityksistä tässä kysymyksessä'. "Sanoisiko hän (Paavali) kaikille niille, jotka katsovat että heillä on oikeus erotella uskovia ´vuohiin ja lampaisiin` sen perusteella, mikä on heidän näkemyksensä oikeasta kastetavasta ja sen ajankohdasta: ´--- vaan se on kristitty, joka sisäisesti on kristitty, ja oikea kaste on sydämen kaste Hengessä, ei kirjaimessa` (vrt.Room.2:29)?(Paavo Lievonen, s.119).

"Menestyminen ei ole kiistaton merkki Jumalan erityisestä siunauksesta, eivätkä köyhyys ja sairaus ole merkkejä hylätyksi tulemisesta"(Juhani Aitomaa, s.137).

ETUSIVU

10. loka, 2018

   Eräät lukijoista ovat toivoneet tilastoja sivujeni lukijamäärästä. Tässä niitä. Kuvakaappauksessa näkyy lukija-/kuuntelija-/katsojamäärät viimeisen noin vuoden ajalta. 

   Eniten on kuunneltu Osmo Tiililän raamattutunteja (yli 750 x), Vikstenin (yli 500 x) sitten Jouko Niemisen ja Juhani Aitomaan raamattutunteja (kummankin noin 400 x). Muut raamattutunnit on avattu 84-219 x.

   Toivon, että virkistyisin päivittämään sivuja ahkerammin. Aiheita ja asiaa olisi, mutta yhä vaan se puhti puuttuu. Ehkäpä joku sivuillani kävijä saa sydämelleen muistaa minuakin rukouksissaan. 

ETUSIVU