16. elo, 2018

Evankeliumin ilmoituksen priorisointia

   Mahtaisi pienviljelijäisäni, toiseksi nuorin torpan 16 lapsesta [jonka koulunkäynti rajoittui neljään vuoteen 1920-luvulla Makkarjoen kyläkoulussa -milloin torpan työt ylipäätään sallivat koulussa käymisen], olla ylpeä pojastaan, joka käyttää sivistyssanoja ja kirjoittaa näppäimistöllä aika nopsaan, kun huomioidaan tämä käytössäni oleva kaksisormijärjästelmä). 

   Priorisoinnilla, asioiden tärkeysjärjestykseen laittamisella, on merkityksensä evankeliumia julistettaessa. Evankeliumi on menettänyt "alkuperäisen räjähtävän voimansa" siitä syystä, että sen nimissä tarjotaan kuulijoille asioita, jotka eivät varsinaisesti kuulu evankeliumin ytimeen. Kokouksia mainostetaan parantumiskokouksina joissa luvataan terveyttä, ihmeitä, menestystä, voittoisaa elämää, ajallista hyvinvointia yms. Evankeliumiin ei kuitenkaan sisälly tuollaisia  lupauksia. Sen yksinkertainen ja muuttumaton ydin on syntien anteeksisaaminen Jeesuksen ristintyön ansion tähden. Jos lisäämme  siihen jotain omaamme niin turmelemme sen voiman.

  Ajassamme on muodikasta puhua Jumalan voimasta ja kertoa kokouksissa tapahtuvista näkyvistä ihmeistä, mutta tämä tehdään usein mainitsematta lainkaan tai vain ohimennen Jeesuksen risti. Raamattu opettaa, että evankeliumi on Jumalan voima (Room. 1:16), mutta sitä ei voida irroittaa rististä. Paavali kirjoitti Korinton seurakunnalle: "Sana rististä on Jumalan voima!" 

   Aikamme saarnoissa tarjotaan kuulijoille Jumalan voimaa irrallaan Jeesuksesta ja Hänen rististään. Opetus voi kuullostaa kiehtovalta ja temmata mukaansa, mutta varokaamme, Jeesuksen ristintyön ohi ja ulkopuolella ei ole sitä Jumalan voimaa, josta Raamattu meille kertoo. Jumalan voimaa ei voida koskaan irrottaa Golgatasta eikä päällemme lueta syntien anteeksiantamusta muutoin kuin Jeesuksen puolestamme antaman syntiuhrin tähden. Hän otti päälleen maailman synnin ja vei sen pois. Minun syntini ja Sinun syntisi. Tämä on evankeliumin ydintä. 

   Entä parantumiset ja muut siunaukset? Kyllähän Raamatussa niistä puhutaan ja niitä myös tapahtui - ja yhä tapahtuu (ja hyvä, että tapahtuu). Evankeliumissa luvataan aika, jolloin sairaudet ja kärsimykset ovat poissa. Sitä nimitetään sanalla taivas. Kuitenkin jo tässä ajassa jotkut saavat kuin maistaa tulevan maailmanajan voimia ja kokevat monenlaisia siunauksia ja jotkut parantumisiakin. Tuskinpa on sellaista uskovaista, joka on lähtenyt seuraamaan Jeesusta, eikä olisi saanut maistaa elämässään todeksi, että "Herra on hyvä". Kuitenkaan tällaiset olotilat eivät ole pysyviä, sillä "monen ahdistuksen kautta pitää meidän mennä sisälle Jumalan valtakuntaan" ja "jokainen, joka haluaa elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuu vainottavaksi". 

   Minun piti vielä käsitellä sitä, miksi Jeesuksen aikana (ja vielä apostolienkin kautta) tapahtui niin paljon parantumisia ja ihmeitä, mutta tältä erää puhti loppui kesken ja jatkan priorisointia tulevina päivinä 

   Silmänisku   ETUSIVU