16. helmi, 2020

Onko ihminen perimältään paha ?

 

Ei paha ole kenkään ihminen,
vaan toinen on heikompi toista.
Paljon hyvää on rinnassa jokaisen,
vaikka aina ei esille loista.”

 Tuo oli Eino Leinon näkemys ihmisestä (muistini varassa kirjoitettu). Herkkää ja kaunista, eikö? Hän jatkaa:

”Kas, hymy jo puoli on hyvettä 

ja itkeä ei voi ilkeä;

missä ihmiset tuntevat tuntehin,

siellä lähellä on Jumalakin.” 

 

Sitä pysähdyin pohtimaan aamulla, että jos maailmassa kustakin asiasta on vain yksi totuus niin onko Eino Leinon lausuma totuus ihmisestä ja ihmisen hyvyydestä totta vai onko Raamatun ilmoitus totta, joka kertoo ihmisestä päinvastaista kuin runoilijamme Leino? Mitä kertoo Raamattu meistä ihmisistä?

 

"Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan, ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa; kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään." 

- - - ja - - -

"Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen; kuka taitaa sen tuntea?"

- - - ja - - -

"Herra näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat”

 

Vaan tarvitsemmeko Raamattua todistamaan ihmisen pahuutta? Riittää kun avaamme Helsingin Sanomat ja luemme sieltä koti- ja ulkomaan uutisia. Pahuutta, väkivaltaa, sortoa ja kaikenlaista vääryyttä on ympärillämme. Olemme sokeita jos emme näe ja ymmärrä sitä. Mutta, iso MUTTA… onko kuitenkin niin, että olemme sokeita omalle pahuudellemme, joka on meitä itse kutakin kaikkein lähimpänä.

 

Jeesus ei opettanut, että pahuus on ympärillämme ja vaanii päästäkseen sisälle. Päinvastoin. Hän opetti, että pahuus asuu meissä itsessämme ja me kylväämme sitä ympäristöömme. Jeesus sanoi: "Mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys.”

Vuosien karttuessa olen alkanut hitusen ymmärtämään, että minä en ollenkaan ymmärrä Jumalan suuruutta, kaikkivaltiutta ja ihmisrakkautta. Olen pieni hiukkanen kaikkeudessa ja Jumala käsittämättömän suuri, joka täyttää kaikkeuden, taivasten taivaat, eikä niihin mahdu. Ei näitä mittasuhteita kykene käsittämään eikä lienee ole tarpeellistakaan.

Tarpeellisia asioita tässä pahassa maailmanajassa on vähän tai yksi ainut. Uskon, että se on Jeesus. Joku sanoi sen näin: "Elämän kallein asia on Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen." Voiko paha ihminen saada mitään parempaa ? Ja tämän saa vielä aivan ilmaiseksi, lahjana. Sehän tässä onkin ihmeellistä, että pelastus annetaan pahalle ihmiselle aivan ilmaiseksi,  lahjana, mutta jos sitä ei kelpaa lahjana vastaanottaa niin sitä ei anneta ollenkaan. 

 

ETUSIVU