18. tammi, 2017

Kristittyjen vainojen luonne muuttumassa !

Täällä Pohjolassa kristityt ovat saaneet elää jokseenkin rauhassa vainoilta vuosisatoja.

Ehkä jotkut vapaiden suuntien kristityt ovat joutuneet jonkun sortin painostuksen kohteeksi korkeakirkollisten taholta, mutta kaikkiaan vastustus on ollut vähäistä siihen nähden mitä esimerkiksi Lähi- ja Kauko-Idässä kristityt ovat saaneet viimeisen sadan vuoden aikana kokea.
 
Meille uskovaisille Suomessa on vieras ja kaukainen ajatus joutua uskomme tähden vainojen kohteeksi. Meillä ei ole sellaisiin (vainoihin) kosketuskohtaa omassa eikä vanhempiemme historiassa ja turvaavathan maamme lait vapautemme tällä rintamalla. Ainakin vielä.
 
Paavali kirjoitti Timoteukselle vankeudesta -jossa oli uskonsa tähden- seuraavasti: "Kaikki, jotka tahtovat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuvat vainottaviksi" 2.Tim.3:12. Hän sanoi tuossa, että kaikki joutuvat vainottaviksi. Miksi sitten meille ei ole käynyt niin? Siksikö, että emme elä jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa? En tiedä. Joskus ajattelen, että me uskovaiset heräisimme turvaamaan sydämestämme Jeesukseen ja painautuisimme Häntä vasten kaikkenamme, jos siihen ahdistaisivat vainot. En suinkaan toivo kenellekään vainoja enkä marttyyrin kruunua vaan kiitän siitä vapaudesta ja hyvinvoinnista jossa olemme saaneet elää. Samanaikaisesti kyselen mielessäni, että voiko näin vielä jatkua?   Eikö ilmassa ole jo aistittavissa lähestyvän myrskyn merkkejä?
 
Olen hyvin vakuuttunut, että uskovaisten vaikeudet ja ahdistukset tulevat Jumalan kädestä, kuten tuossa etusivulla raamattutunnissaan Jouko Nieminen opettaa. On Jumalan armoa, kun Hän muokkaa meitä taivasta varten, irroittaa tämän maailman siteistä (joita meillä ilmeisesti on enemmän kuin taidamme nähdä). Siunausten ja hyvinvoinnin keskellä on monelle käynyt kuin sodomalaisille, joille "ylpeys, leivän yltäkylläisyys ja huoleton lepo" (Hes. 16:49) johtivat Jumalan unohtamiseen ja moraaliseen lankeemukseen. Niitä seuraa aina Jumalan tuomion ajat ja siksi ajattelen, että myrskyn täytyy tulla jotta elämämme pursi puhdistuisi kaikesta turhasta ja väärästä.
 
Uskon maailmalla lisääntyneiden vainojen olevan osoitus Jumalan puhdistavasta myrskystä omiensa keskellä. On tapahtumassa suuri seulonta, jotain sellaista, mistä Johannes Kastaja kertoi jo ihmisille (Matt. 3:11-12). Tällaiseen seulonnan aikaan viittaa Keskisuomalaisen pääkirjoitus 15.1.2017 ilmestyneestä lehdestä:

Kristittyjen vainoaminen on lisääntynyt maailmassa vuoden kuluessa, kertoo kristillinen Open Doors -järjestö World Watch List 2017 -raportissaan. Suomessakin toimivan yhdysvaltalaisen järjestön mukaan vainoaminen uskonnon vuoksi on yleistynyt etenkin Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa uskonnollisen nationalismin nousun vuoksi, ja kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ihmisryhmä. Eriasteista vakavaa vainoa eri puolilla maailmaa koki noin 215 miljoonaa kristittyä.

Uskonnollinen nationalismi on syrjäyttämässä islamistisen ekstremismin kristittyjen vainon keskeisimpänä motiivina. Raportissa vainolla tarkoitetaan rajoituksia, syrjintää tai vihamielisyyttä, myös vihamielisiä asenteita, sanoja ja tekoja. Lähes neljännes vainojen lisäyksestä liittyi aiempaa autoritäärisempiin hallintojärjestelmiin kahdeksassa Lähi-idän maassa ja Pohjois-Afrikassa.

Open Doors on päivittänyt raporttinsa neljännesvuosisadan ajan, ja Pohjois-Korea on ollut listan kärjessä jo 15 vuotta. Aiemmin tuo kyseenalainen ykkössija kuului vuosia Saudi-Arabialle. Kristinuskon harjoittamisen kannalta maailman kymmenen viheliäisintä maata ovat nyt järjestyksessä Pohjois-Korea, Somalia, Afganistan, Pakistan, Sudan, Syyria, Irak, Iran, Jemen ja Eritrea.

Vuosiraporttiin kootaan 50 maata, joissa kristittyjä vainotaan eniten. Kristittyjä vainoavien maiden vyö ulottuu nauhana Pohjois-Koreasta Etelä-Aasiaan ja Intiasta Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yli Väli-Amerikkaan. Nopeimmin kristittyjen vaino on yleistynyt Malissa, Jemenissä, Bangladeshissa ja Laosissa. Kristittyjen kannalta väkivaltaisin maa on Pakistan, Nigeriassa kristittyjen surmat kasvoivat yli 62 prosenttia.

Väestöltään maailman toiseksi suurin maa Intia on merkittävin suuri maa, jossa kristittyjen vaino on lisääntynyt huomattavasti. Intiassa suvaitsemattomasta hindunationalismista ovat joutuneet kärsimään kristityt varsinkin kastijärjestelmän alimmilla portailla. Kun Intia vielä vuonna 2013 oli järjestön vainoajamaiden listalla sijalla 31, nyt se on sijalla 15.

Kristittyjen kohtaaman painostuksen ja suoran väkivallan maakohtaiset listaukset ovat erilaiset. Vainoamisella on monet kasvot.

Jos et ole vielä kuunnellut etusivulle laittamaani raamattutuntia niin pyydän, että kuunteliset sen.  Tässä tämä tällä kerralla. Toivon saavani voimia ja terveyttä jaksaakseni päivittää näitä sivujani. Katsotaan miten käy?

ETUSIVU