4. elo, 2017

Mitä ne ovat tehneet Raamatullemme !

   Muistan kuin eilisen päivän miten halukkaasti uusi kirkkoraamattu otettiin vastaan 1990-luvun lamavuosina. Myyntimääriä en googlettamalla löytänyt, mutta sadoistatuhansista kappaleista (varovaisestikin arvioiden) oli kysymys. Eikä uutta laitosta pelkästään otettu vastaan kirjahyllyihin pantavaksi vaan sitä myös luettiin. Syntyi hetkeksi jonkun sortin raamattubuumi. 

   Itse sain käännösnäytteitä raamatun käännöstyön edetessä ja innostuin tarkemmin paneutumaan Jesajan kirjan ja Kolossolaiskirjeen teksteihin. Päivä päivältä jouduin yhä enemmän ymmälle käännöstyökomitean ratkaisuista. Yritin aluksi selittää ja vaientaa hämmennystäni ja epäilyjäni sillä, että Raamatun kielellinen uudistus aiheutti minussa vastustusta, koska olin tottunut vanhempaa käännöstä lukemaan 20 vuotta. Sille en kuitenkaan mahtanut mitään, että jokin minussa alvariinsa vastusti uutta käännöstä. Se oli kuin sellainen hiljainen moite tai varoitus, jota en osaa pukea sanoiksi. 

   Päätös uuden kirkkoraamatun hylkäämiseksi oli vaikea tehtävä. Useat teologit ja raamatunopettajat olivat ottaneet sen käyttöönsä ennen vuosituhannen vaihtumista ja osasivathan he arvioida alkutekstejä ja käännösvaihtoehtoja paljon paremmin kuin minä. Omaa päätöstäni toki huomattavasti helpotti se, kun sain tutustua Jerusalemin Raamatunkääntäjien ja Raamattu Kansalle Ry:n työhön sekä heidän käännöksiinsä, jotka noudattivat KR33/38:n ja Biblian käännöksiä.

   Olen tehnyt erään merkittävän havannon uutta kirkkoraamattua lukiessani. Vanhan testamentin sivuilta Messias-ennustukset tuntuvat monin paikoin kadonneen tai niiden kirkkaus ainakin on himmennyt. Kielitutkimus uusine liberaalisine tulkintoineen on nakertanut Jumalan Sanan luotettavuutta. Ihmisviisaus on tehnyt työtään ahkerasti. Profeetta Jeremia näki tämän jo 600 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. ”Haikarakin taivaalla tietää aikansa; metsäkyyhkynen, pääskynen ja kurki pitävät vaarin tuloajastansa, mutta minun kansani ei tunne Herran oikeutta. Kuinka saatatte sanoa: 'Me olemme viisaita, ja meillä on Herran laki'? Totisesti! Katso, valheen työtä on tehnyt kirjanoppineiden valhekynä. Viisaat saavat häpeän, kauhistuvat ja joutuvat kiinni. Katso, he ovat hyljänneet Herran sanan - mitä heillä on viisautta?” Jer. 8:7-9.

   Meillä ei ole mitään varmaa, luotettavaa ja horjumatonta jos hylkäämme Herran sanan. Niin on ajassamme tapahtumassa. Kahdellakin tavalla. Jumalan kirjoitettua sanaa vääristellään ja sen noudattamisesta tingitään. Voiko siitä seurata muuta kuin Herran tuomioiden vetäminen kansamme päälle? Koen tämän asian todella vakavana. Jumalan sanasta luopumusta seuraa pahimmillaan se, mitä sanottiin kuningas Saulille. "Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut" 1.Sam. 15:23.

   Olen tästä asiasta puhunut ja kirjoittanut aikaisemminkin. Nyt heräsin jälleen kirjoittamaan, kun kuulin kirkkoraamattumme -92 tekstiä Mooseksen ensimmäisestä kirjasta. Kuulemastani tekstistä oli kadonnut ennustus tulevasta Messiaasta, jonka Herra Aabrahamille lupasi. Arvioikaa itse ja tehkää oikeat johtopäätökset. Tällaisia käännösvirheitä on runsaasti uudessa kirkkoraamatussamme.

1.Moos. 22:18 KR33

"Sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä." 

1.Moos. 22:18 KR92

"Sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille."

ETUSIVU