28. touko, 2017

VELJILLENI MINÄ OLEN TULLUT VIERAAKSI

Ajankohtainen kirjoitus (ma 22.5.2017) Esa Viitaharjulta:
VELJILLENI MINÄ OLEN TULLUT VIERAAKSI

Veljilleni minä olen tullut vieraaksi, olen tullut oudoksi äitini lapsille. Ps. 69:9
Olen nostanut monia asioita aika provosoivalla tavalla esille, mutta tarkoituksella. Olen lukenut niin monta " liirum laarumia", että jatkan nyt tällä omalla linjalla. Tarkoitus on, että ne jotka voivat pahoin tai kokevat itsensä vieraaksi tämän ajan hengellisissä yhteisöissä näkisivät, etteivät he suinkaan ole yksin. Ja ne, jotka tekevät niissä työtä tajuaisivat, että jotain hyvin tärkeää on muuttunut sellaiseen suuntaan, josta pitäisi pian kääntyä takaisin siihen mikä on Sanan tie.


Olen varma, että seurakunnissa on tosi monia nuoria työntekijöitä, jotka olisivat tarvinneet vanhempien veljien apua siinä vaiheessa kun aloittivat työtä seurakunnassa. Paavali harrasti tätä ns. työhönohjausta nuorempien veljien, kuten Timoteuksen, kanssa. Ennen oli näitä "Timoteus -oppilaita" ja se oli hyvä, koska näin nuoret näkivät miten työtä käytännössä tehdään. Toivon, että nuoret työntekijät kuuntelisivat näitä vanhempien saarnaajien kokemuksia. Niistä voisi avautua jotain todella arvokasta.

Kadonnut yhteys

Mutta nyt aiheeseen. Monet veljet ja sisaret eivät tunne seurakuntakodissaan, että ovat yhtä sen kanssa. Heistä tuntuu, ettei heillä ole veljiin ja sisariin sitä yhteyttä mikä oli ennen. Tietysti on niitä seurakuntia myös, joissa tilanne on vielä jopa hyvä tai siedettävä. Mutta on myös enenevässä määrin niitä seurakuntia, joissa uskonelämä on kuin jotain siedätyshoitoa. Niissä pitäisi pystyä iloitsemaan jostain, mikä on tosi outoa tai sairasta hengellisesti. Seurakunnan musiikki voi olla todella rasittavaa. Nämä nykyajan ylistyksenjohtajat voivat olla tosi uuvuttavia, etenkin jos he itse eivät yhtään tajua miltä se tuntuu niistä, jotka eivät koe saavansa siitä mitään. Mitä järkeä on laulaa puoli tuntia seurakunnan kokouksen alussa teemaa ”pyyhäää pyyyhäää” tai jotain muuta epävireistä teemaa sitä hokien. Ei ole mitään kaunista melodiaa, ei järkeviä sanoja.


Uskokaa minua, normaali suomalainen uudestisyntynyt ihminen ei kaipaa sellaista. Mikä typerintä, kaikki luulevat, että tämä on nyt se viisasten kivi jota juuri tarvitaan. Jos sen kidutuksen ainoa hedelmä on se, että uskovien kärsivällisyys ja sitä kautta pyhityselämä lisääntyisi, niin kyllä kannattaa miettiä jotain muuta.

Johtaminen seurakunnassa

Työntekijä saattaa nähdä näitä vastaavia ongelmia, joissa jokainen haluaa toteuttaa jotain omaa agendaa seurakunnassa. Työntekijöistä tehdään sellaisia varovaisia hiiriä, jotka yrittävät pärjätä kaikkien narsististen ihmisten kanssa ja katsoa kalenterista kuka seuraavaksi saa terrorisoida seurakuntaa. He eivät uskalla sanoa omaa mielipidettään enää mistään asiasta, koska tietävät, että työt on tehty jos tarttuu ongelmiin. Todellinen johtajuus on menetetty, kun on lähdetty kaikkien miellyttämiseen.


Monet uskovat veteraanit kärsivät hiljaa kun eivät näe voivansa vaikuttaa. Jotkut rohkeat saattavat keskustella vanhemmiston kanssa ja tuoda esille Sanan valossa oman kantansa. He voivat sanoa, että ettekö näe, että aito Pyhän Hengen johdatus ja uskon henki häviää kohta kokonaan. Uutta ohjelmaa ja aktiviteettia vaan lisätään, kun pitäisi mennä Herran eteen ja kaivaa auki ne lähteet, joista elämän vesi on vuosikymmenet virrannut seurakunnan keskelle. Raamattuopistot tuovat jo oman uuden johtamismallin, eikä kukaan mieti mistä se tulee, mikä sen alkulähde on tai sitten eivät vaan välitä.


”Ja filistealaiset tukkivat kaikki ne kaivot, jotka hänen isänsä palvelijat olivat kaivaneet hänen isänsä Aabrahamin päivinä, ja täyttivät ne mullalla. 1. Moos. 26:15”

Hillsongin ja Alphacrucis Collegen yhteys

Iso Kirja on yksi Alphacrucis Collegen kampuksista ja se tarjoaa australialaisen yliopistotason tutkintoja Suomessa. Joka tuntee Hillsongin toimintametodit, ei yhtään ihmettele, miksi toiminta on muuttunut.


Jos mennään alkulähteille, nähdään ovatko filistealaiset saaneet tuoda oman hapatuksen työhön.


Nämä uudet virtaukset tuovat aivan uuden mallin tehdä työtä. Niiden yhtenä vinoutumana on politiikan tuominen seurakuntaan. Tarkoitus on olla suuri vaikuttaja yhtenä yhteiskunnan osana. Hillsong ei ole mikään seurakunta, vaikka se laajenee nopeasti. Sen sijaan se on hyvä bisnes. Sen nettovarallisuus on 19 miljoonaa euroa ja jo vuonna 2013 sen liikevaihto oli 86 miljoonaa euroa.
Hillsongin keskeinen tarkoitus on vallata seurakunnat.


Iso Kirja on jättänyt jo kauan sitten perinteisen uskonhenkeen perustuvan helluntailaisen tavan tehdä työtä. Se tuo aivan uuden tavan johtaa ja siksi nuorilla saarnaajilla on vaikeuksia kun seurakunnissa on vielä vanhaa tervettä henkeä niin paljon. Tämä vanha terve henki pitää ensin tappaa lähes kokonaan ennen kuin voidaan tuoda uutta. Ongelma on se, että aivan uuden evankeliumin tuominen on hidasta ja kivuliasta, kaikille osapuolille. Ja kaikki kärsivät.

Pidetään kiinni totuudesta

Jos Suomeen ei syty vastatulia, jotka pitävät kiinni Raamatullisesta apostolisesta helluntailaisesta opista, niin nämä uuden ajan opit valtaavat kaikki seurakunnat. Se jakaa väkisin seurakunnat heti kun sillä on sen verran jalansijaa, että voi yrittää sitä. Tiedän tilanteita, joissa 40-50 vuotta saarnannut luotettava veli laitetaan puhekieltoon vastatulleen saarnaajaveljen toimesta ilman, että vanhemmisto pystyy estämään sitä. Ja kyse on suhteellisen terveestä seurakunnasta. Se on raskas rikos ja häpeällinen teko, kun tilanne on näin pitkällä. Kyllä on kiire niiden yhdistyä, jotka vielä jotain näkevät.


Seurakunta, joka myy totuuden, menee muutamassa vuodessa sellaiseen hengelliseen tilaan, ettei se enää edes välitä totuudesta, vaikka tietäisi mikä se on.


”Mutta jos silmäsi on viallinen, niin koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys! Matt. 6:23!


Rakkaus totuuteen on seurakunnalle elinehto. Ellei siitä pidetä kiinni, mistä tiedät onko sinun pelastuksesi sitä mikä pelastaa sinut, vai onko se eksytystä.


Tämä Korinttolaiskirjeen kohta on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen.
”Sillä jos joku tulee ja saarnaa jotakin toista Jeesusta kuin sitä, jota me olemme saarnanneet, tai jos te saatte toisen hengen, kuin minkä olette saaneet, tai toisen evankeliumin, kuin minkä olettevastaanottaneet, niin sen te hyvin kärsitte. 2. Kor. 11:4”


On todella käsittämätöntä kuinka pinnalliseksi vanhojenkin ihmisten uskonelämä on jäänyt. Tulee mieleen Aaron, joka tekee kansalle kultaisen vasikan heti kun Mooses on ollut hetken leiristä pois. Yhdenkin ihmisen näkökyky on kullan arvoinen jos hän näkee oikein. Älä kätke tänä aikana tätä tärkeintä leiviskää. Jos sinulla on se, hae yhteyttä niiden kanssa, jotka näet ja tunnistat terveiksi.


Onneksi viime vuosina on noussut miehiä, joilla on terve opetus. He ovat hyljänneet nämä uusapostoliset liikkeet, menestysteologian ja kalvinismin jne. Esimerkiksi Mauno Mattila edustaa näitä takaisin totuuteen kääntyneitä veljiä. Hänen opetuksiaan on lähes sata äänitettä youtubessa.


Kaikki ne, jotka yhtyvät totuuteen tai sitä vilpittömästi etsivät, pitäisi löytää toisensa. Rukoile ystävä, että pysyisit totuudessa ja seisoisit Ihmisen Pojan edessä.


”Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä. Luuk. 21:36”
”Sentähden valvokaat ja aina rukoilkaat, että te mahdolliset olisitte kaikkia näitä välttämään, jotka pitää tapahtuman, ja seisomaan Ihmisen Pojan edessä. Luuk. 21:36” (Biblia 1776)
Biblia kääntää tämän hiukan toisin: ”että voisimme välttää mitä tulee, ja seisoa Herran edessä.”


Profetaalinen julistus on seurakunnalle tärkeää. Jos seurakunta on puhdas ja terve, siellä on profetaalista julistusta. Puhujien kuuluu olla Herran neuvottelussa niin, että seurakunta saa ilmoituksen Pyhän Hengen vaikutuksesta. Se merkitsee julistajalle kivuliasta Herran edessä kipuilua, mutta kuulija voi myös kokea, että Herra puhuu palvelijansa kautta.


”Nyt olemme siis tässä kaikki Jumalan edessä, kuullaksemme kaiken, mitä Herra on käskenyt sinun puhua. Apt. 10:33”


Kun Pietari seisoo Korneliuksen edessä, hänellä on profetaalinen sanoma Korneliukselle. Ei hän puhu siellä uusimpia kaskuja tai terävimpiä slouganeita, eikä yritä miellyttää kuulijakuntaa. Hänellä on Jumalalta valtakirja, eikä ihmisiltä. Hän välittää arvokkaasti ja luotettavasti sen sanoman, minkä Jumala hänelle on antanut.

Sana Jumalan sydämeltä

Tämä sama oikeus on seurakunnalla oman paimenensa edessä. Vaikka ei aina olekaan jotain erityistä ilmoitusta, hän on silti ollut Herransa edessä kuin odottaen, onko jotain mikä on nyt tärkeää. Silloin seurakunnan ja paimenen välillä on kunnioitus ja syvä luottamus, jonka itse Jumala on antanut. Se on johtajuutta ja todellista vastuunkantamista, eikä suosion etsimistä säälittävien konstien ja metodien avulla.


Lopeta ihmisten suosion etsiminen ja etsi Sanaa Jumalan sydämeltä. Puhu se sellaisena kuin sait sen, niin näet, että sinulle annetaan joka päivä enemmän, etkä ole koskaan ihmisten varassa vaan todellisen työnantajasi varassa. Jos ovi sulkeutuu, niin Herralla on jo toinen valmiina. Et koe koskaan mitään umpikujaa etkä epätoivoa, koska tiedät, että tien aukaisija käy edellä.


Elia luuli omana aikanaan, että hän on yksin, kunnes Herra rohkaisi häntä.
”Mutta mitä sanoo hänelle Jumalan vastaus? "Minä olen jättänyt itselleni seitsemäntuhatta miestä, jotka eivät ole notkistaneet polvea Baalille.
Samoin on nyt tänäkin aikana olemassa jäännös armon valinnan mukaan.” Room.11:4-5

Esa Viitaharju

ETUSIVU